Nipsting til hjemmet

amagerhylden, Nipsting til hjemmet -

Nipsting til hjemmet

 

Nipsting

Typisk er det kvinder, der elsker nipsting, og mænd der hader de her til tider udefinerbare ting. Hvad er nipsting i det hele taget, og hvad skal de bruges til? Ja, det handler denne artikel om.

Hvad er det?

En nipsting er en (u)nyttig ting, der i langt de fleste tilfælde ingen funktion har, men blot pynter i for eksempel hjemmet. Nipsting kan være alt fra bloklys, små skåle, blomster – levende som kunstige, vaser, billeder, figurer og æsker i alle afskygninger. Mange kvinder har tendens til samlinger og opsætninger på hylderne, bordene og vindueskarmene i stuen. Opsætninger omkring håndvasken på badeværelset og små genstande på natbordet i soveværelset er også ret almindelige.

Nipstingene kan være nyttige, hvis for eksempel de små skåle på badeværelset indeholder smykker eller barbergrejet har en særlig flot æske at stå i.

Amagerhylden og apotekerskuffen

I 1700- og 1800 tallet blev amagerhylden kendt og udbredt i Europa. Dengang hed det faktisk en pyramidehylde, men ændrede senere navn til amagerhylden. Udseendemæssigt, ligner den en trekant i træ med 3 hylder, hvor den nederste hylde er størst. Allerede dengang i 1800 tallet blev den brugt til opstilling af for eksempel kaffekopper og små nipsting ala porcelænsfigurer.

I dag er amagerhylden stadig populær i mange hjem, der bruger den til nipsting, som små billeder, figurer og blomster. Det er også blevet ret trendy, at male hylderne i forskellige farver og hænge dem på børneværelset til pensler og skriveredskaber.

Et andet lille hyldesystem, der gik fra at være skuffe til hylde, er apotekerskuffen i træ. Skuffen blev brugt i gamle dage som fordelingsskuffe hos apotekeren. Det smarte ved skuffen, er at den er inddelt i forskellige små rum, og dermed alle tiders hylde til nipsting den dag i dag.

Mange bruger eksempelvis apotekerskuffen til souvenirs fra verdenshjørnerne, fund på stranden eller andre små ting, der passer ind i de små fordelingsrum.

Årstidernes nips og pynt

Vi kender nok alle eller har hørt om voksen julekalenderen ”The julekalender”, hvor Gertrud Sand skal finde den store kasse med julepynt, og pynte endnu mere op til jul end der allerede er i forvejen. Hendes mand Oluf Sand er ikke så vild med op pyntningen og synes den tager overhånd.

Gertrud og mange andre kvinder elsker, når de kan få åbnet den store kasse med julepynt, så de kan berige deres hjem med jule nipsting. Nipsting, der i julemåneden indebærer nisser, engle, kugler, nøddeknækker figurer, lys og den helt store opsætning af et nisselandskab. Derefter juledekorationer, kalenderlys og adventskrans med nipsting og gran. Julepynten får nogle steder lov til at stå helt til Påske. Ligesom strofen ”Julen varer lige til Påske” i sangen ”nu det jul igen”. Kender du typen?

Op pyntning til Påske er ingen undtagelse og her kan det igen tage overhånd for selv den mest rummelige mand. Påsken byder nemlig på små gule kyllinger alle vegne. Kunstige reder med æg og dunede kyllinger og diverse ophæng og udklip af hare-familien.

Til Halloween skal der pyntes med græskar i forskellige farver, klamme edderkopper, spindelvæv og skræmmende fyrfadslys.

Når traditionerne ligger sig og al jule-påske-halloween pynten forsvinder, så er de sædvanlige hverdags nipsting tilbage. Måske har de aldrig været væk, men blot dækket til af andre nipsting.

Hvad skal vi med alt det nips?

Spørgsmålet kan besvares ganske kort: Det er hyggeligt! Alle nipsting er med til at skabe varme og personlighed i hjemmet. Hjemmet er det sted, hvor du skal føle dig allermest tryg og godt tilpas, og den følelse er de små nipsting med til at skabe.

Har du for lidt nipsting, så er det bare at komme i gang med at samle og købe.