Møbler til spisestuen

– En guide til spiseborde og spisebordsstole

Spisestuen er oftest rummet der bliver betegnet som værende hjertet i hjemmet. Det er et essentielt rum der danner rammen for til alt fra hverdagsmåltider til familiearrangementer og alt derimellem. Det er rigtig mange timer vi bruger i spisestuen i løbet af livet og det er også oftest omkring spisebordet at livets store som små øjeblikke, deles med familie og venner. Det er derfor vigtigt at vælge et spisebord og spisebordsstole der både imødekommer at være det faste samlingspunkt i hverdagen og samtidig passer ind i din personlige stil og er funktionelle.
Det kan virke lidt uoverskueligt at skulle tage en beslutning omkring spisestuemøbler og derfor har vi skrevet denne artikel. Her har vi nemlig samlet de allervæsentligste ting, som du skal overveje når du skal vælge bord og stole til din spisestue. Det skulle gerne give dig de bedste forudsætninger for at finde de helt rigtige møbler netop til dig dit hjem.

Spisebord:

Et spisebord er et møbel der gerne skal holde i mange år, så når du køber et nyt spisebord er det vigtigt at få valgt det helt rigtige. Det kræver dog at du tager højde for og overvejer flere forskellige ting, når du skal vælge dit spisebord. Du skal overveje materialer og kvaliteten, så det kan holde til den travle hverdag gennem mange år, du skal tænke på størrelse, form og stil – så det kommer til at passe ind i din bolig.

Her er 4 vigtige ting, som du skal være opmærksom på når du vælger et spisebord:

1. Form:

Formen er en af de ting du skal overveje når du køber spisebord, samt typen af bordben. Det afhænger meget af hvordan din spisestue er indrettet, hvor stor den er og din personlige smag, hvilken form der egner sig bedst.

- Rektangulært: er den mest klassiske og populære form. De er funktionelle og kan give plads til mange gæster. De er gode til lange og/eller smalle run, men fungere også godt i åbne køkkenalrum.

 Rundt/ovalt: er meget alsidige og kan passer godt til både små og store rum. Det ligger op til socialt samvær og alle kan være med i samtalen. Selvom der sidder mange om bordet føles det sjældent trængt.

- Firkantet/kvadratisk: er ofte små og egner sig rigtig godt til en mindre spisestue eller moderne spisekrog i køkkenet.
En anden ting det er vigtigt at tænke over, ved formen, når du vælger bord er bordbenene.

- Denomo eksempel: Natasja, rundt spisebord i eg m. udtræk

2. Størrelse:

Det er selvfølgelig vigtigt at finde en rigtige størrelse til dit spisebord ift.:

- Rummet: Det gælder om at finde et bord der i størrelsen passer til spisestuens størrelse, så det ikke tager for meget plads og dermed ikke er besværligt at komme forbi eller gå til og fra bordet.

- Pladser: Størrelsen afhænger også af antallet af mennesker der skal være plads til både i hverdagen og til sammenkomster.
Hvis sidst nævnte er aktuelt kan det være en god idé at investere i et bord der kan forlænges med en eller flere ekstra plader, så der er plads til alle dem du ønsker at invitere til middag.

- Denomo eksempel: Aarhus, spisebord i eg m./u. udtræksplade

3. Materialer:

Det kan være værd at overveje hvilke materialer dit spisebord skal være lavet af, både ift. slidstyrke og rengøring alt efter hvor udsat bordet er, men også ift. indretningsudtrykket og din personlige stil.

- Træ: Spiseborde i træ har en tendens til at fylde i rummet og give et varmt og naturligt udtryk.

- Glas: Glas kan give et elegant og minimalistisk udtryk, der virker let og nærmest luftigt i rummet.

- Sten: Sten(lignende) spiseborde fx marmor, beton og granit er ofte meget tidløse og skaber en kølig men naturlig effekt i spisestuen.

- Metal: Metalelementer er meget moderne og kan give et meget forskelligt udtryk meget klassisk til et moderne industrielt til spisepladsen.

- Denomo eksempel: Slotsholmen bord i egetræ

4. Design:

Designet på dit spisebord er selvfølgelig helt individuelt, men det er nogle få ting der kan være værd at have i baghovedet når du vælger stilen på dit spisebord:

- Harmoni: For at du får et sammenhængende udtryk i dit hjem kan det være en god idé at vælge et spisebord der passer til din generelle indretningsstil.

- Livsstil: Det er vigtigt at overveje din livsstil når du vælger spisebord. – Skal det fx fungere godt med børnefingre og oliefarver eller skal bordet også kunne bruges som hjemmekontor.

- Tid: Det vigtigste er at vælge et bord, som du kan være glad for mange år frem, det kan derfor være en god idé at købe spisebord med et tidløst design, så bordet ikke går af mode og kan give dig lyst til at skifte det ud efter kort tid.

- Denemo eksemepl: Skagen spisebord i egetræ

Spisebordsstole:

Vi kan selvfølgelig ikke komme uden om at komme ind på spisebordsstole, når vi snakker spiseborde, for de to ting hænger uløseligt sammen og skal passe til hinanden. Spisebordet i kombination med behagelige spisebordsstole er det der skal til for, at spisestuen udgør det perfekte samlingspunkt og det er derfor ligeså vigtigt at vælge stolene med omhu som spisebordet.

Vi har opstillet tre ting du skal huske at overveje før du køber dine spisebordsstole:

1. Højde:

Det er vigtigt at overveje spisebordsstolenes højde, da de skal have en bestemt højde for at supplere spisebordet – Så hvis det er muligt, så husk altid at teste stolene ved spisebordet, før det endelige køb.

- For høj: Hvis stolene er forhøje ift. bordet sidder man ubehageligt, og får en dårlig holdning til ryggen da man nemt kommer til at sidde bøjet ned og indover bordet.

- For lav: Det er heller ikke rart at sidde i stole der er for lave, da du så kommer til at skulle sidde spænde i ryggen og løfte arme og skuldrene højere end det er naturligt i den position.

- Denomo eksempler:

1. Randers, spisebordsstol i ask m. stof
2. Them, spisebordsstil i egetræ m. stof.

2. Størrelse-Form:

For at vælge de stole der passer bedst til din spiseplads, skal du tænke over formen og størrelsen.

- Bredde: Det er vigtigt at overveje bredden på stolene ift. bredden på bordet, så stolene faktisk passer til bordet og evt. kan skubbes helt ind til bordet. Det skal også overvejes ift. ønskede antal pladser, da nogle stole fylder mere end andre og derved giver færre pladser.

- Armlæn: Stole med armlæn kan være mere behagelige og give mere støtte end armløse og kan derfor være ideelt hvis der skal bruges meget tid i stolene. OBS stolene kan ikke altid skubbes helt ind under bordet og kan derfor kræve mere plads i rummet.

- Armløse: Det kan være ideelt at have armløse stole til mindre og/el runde borde, da disse stole fylder mindre omkring bordet og kan skubbes helt ind under bordet.

- Denomo eksempler:

1. Ega, spisebordsstol i kunstlæder
2. Skagen, spisebordsstol i ask m. stof


Design:

Designet afhænger selvfølgelig meget af smag og behag og hvad der passer bedst ind i dit hjem og personlige indretning. I forhold til valg af spisebordsstole kan det dog være værd at overveje følgende:

- Match el. mismatch: Du kan vælge at matche dine spisebordsstole direkte med dit spisebord i materialer, farver og former, for et harmonisk og sammenhængende udtryk. Det er dog også værd at overveje nogle stole der står i kontrast til bordet evt. med en særlig farve eller mønster, der kan give noget karakter til spisepladsen, men stadig passer ind i din generelle indretning.

- Polstring: Skal der bruges mange timer i træk i stolene, kan det være en god idé at vælge polstrede stole, der gør dem mere behagelige at sidde i. Valget af polstringen kan også være med til at give din spisestue både et klassisk, moderne eller vintage look, alt efter hvilket polstring du vælger.

- Generelt design: Der findes fx mange forskellige rygge på spisebordsstole, du kan evt. overveje en høj eller lav ryg, solid eller åben ryg. Det er også godt at gøre dig overvejelser som materialerne fx metal, træ eller akryl, alt efter hvilket udtryk du gerne vil have til din spiseplads.

- Denomo eksempler:
1. Fredericia, spisebordsstol i ask m. stof
2. Struer, spisebordsstol m. armlæn i ask

Der er altså flere ting du skal sørge for at overveje, når du skal vælge dit spisebord og spisebordsstole og der er rigtig mange muligheder. Du skal dog huske at det vigtigste er, at du indretter din spisestue efter hvad der fungerer bedst for dig og din hverdag.

Du kan finde endnu flere forslag til spiseborde og spisebordsstole, i forskellige prisklasser, her på vores hjemmeside: Spiseborde og Spisebordsstole.
Rigtig god fornøjelse med at finde præcis de spisestuemøbler, der er de helt rigtige til dig og din bolig. Har du spørgsmål så tag gerne kontakt til os her.