Hygge i haven med god indretning

Hygge i haven med god indretning

Der er ikke noget bedre, når vi kan mærke foråret komme og det er tid til indretning af haven. At være i haven lige på det tidspunkt med de første solstrejf, giver lys, varme og fornyet energi.

Vi får lyst til, at tage havehandskerne på og gå i gang med at klargøre haven, luge ud og indrette den til en lang lys tid med gode pauser.

Her kan du læse, hvordan du får en hyggelig have med forskellige opdelinger, og en skøn indretning.

Fantastisk opdeling af haven med de 5 sanser i mente

Haven skal summe af ro, farver, kærlighed, hjem og være det sted, hvor du både holder dig beskæftiget og mærker dig selv. Derfor skal haven opdeles i 5 ”afdelinger”, hvor hver afdeling tager udgangspunkt i en af de fem sanser.

Smagssansen

Lad os smage på naturen og den mad, der laves i den. I haven skal der være et bålsted med plads til venner og familie omkring det. Der skal bages snobrød, koges suppe med havens krydderurter og ristes skumfiduser. Elsker i at grille, så kan haven godt have smags-steder.

I haven skal der også være en stor eller lille urtehave med for eksempel gulerødder, ærter, jordbær, kartofler, asparges og forskellige bærbuske. Det skal være sådan, at du kan gå rundt og i mellem buskene, så du virkelig kan komme til retterne, og få en fornemmelse af at være selvforsynende.

Duftesansen

Der skal være et helt særligt sted i haven, hvor du kan snuse den ene dejlige duft ind efter den anden. Stedet kan være omkring krydderurterne, hvor du tæt derved har en stor lavendelbusk og langstilkede roser. Sæt en bænk i mellem alle duftene, og luk øjnene for et øjeblik. Træk vejret ind gennem næsen og pust ud af munden.

Høresansen

Bare det at gå ud i haven, stille sig midt i haven, lukke øjnene og lytte, oplever du fuglekvidder, vind, måske en bil i det fjerne eller hunden, der roder i jorden. Selv om naturen og det fri giver masser af lyde, skal der være et sted, hvor der altid er sikret en rolig lyd.

Et afsides sted i haven som ikke ses med det blotte øje, skal der være en hyggekrog med en liggestole eller hængekøje. Ved siden af, skal der være rislende vand. Det kan være fra en lille havedam, springvand eller smuk opstillet vandfontæne. Stedet her skal være ”dit” sted, hvor du kan gå ind i en meditativ tilstand, og lade alle tanker flyde ud med det rindende vand.

Følesansen

Er budgettet ingen hindring, så skal du uden tvivl have et vildmarksbad, som du kan bruge året rundt. Det varme vand giver den dejligste følelse i kroppen om vinteren. Om sommeren er det bare skønt med vand og du kan sagtens regulere varmen, så det passer til årstiden temperatur. Du kan også lave din egen svedhytte i haven ved hjælp af få remedier.

Synssansen

Det at kigge rundt i haven er en fryd for øjet, så selve synssansen behøver som sådan et ikke særligt sted. Dog, kan der være et sted i haven, hvor der er en hel særlig udsigt, der er værd at fremhæve. Her skal du uden tvivl stille en blød stole eller havesofa, som du kan dvæle ned i.

Udover de 5 nævnte sanser, så besidder vi faktisk 2 mere; balance- og kropssansen.  De sanser har fokus på muskler, led og motorik. Hvis du tager dem ind i haveindretningen, så kan du lave en lille afdeling med nedgravede træstubbe til balanceøvelser og en fastgjort måtte til udstrækningsøvelser og yoga.